Copyright 2004 www.pcelarstvo-online.tk /
www.pcelarstvo-online.tk
www.pcelarstvo-online.tk
najbolji pregled kod rez:1024x768
HOME


PČELE :

pčela pčela na lavandi pčela na saći

Pčele med proizvode na isti način najmanje 150 milijuna godina. Njima je med zaliha za duge zimske mjesece kada cvijeće ne cvjeta i stoga ne proizvodi biljne sokove. To je jedini kukac koji proizvodi hranu koju jedu i ljudi. Pčela, inače, ima tri para nogu, četiri krila, žalac i poseban trbuh koji zadržava biljni sok. Njihov uspjeh u životinjskom carstvu je obilat zbog primjene njihovih proizvoda u kemiji : med, vosak , otrov, propolis, peludni, i matičnu mliječ . Mnogi znanstvenici i dan danas uče baš od pčela i njihovih proizvoda . Med i pčelinji proizvodi su se koristili u svim krajevima svijeta od davnina , kako u medicini tako i u prehrani . Pčele koje žive u prirodi za svoj dom biraju šuplje deblo, rupu u stijeni, a ponekad i krošnju drveta.Pletara je od davnina korištena kao košnica za pčele, danas je nalazimo samo kod pčelara koji je drže za proizvodnju rojeva, pčelinjeg voska ili iz sentimentalnih razloga. Moderna LR košnica sastoji se od drvene kutije u kojoj se nalaze pčele . Prilikom povećanja broja pčela u košnici dodaju se novi nastavci (kutije), te se tako košnica povećava ili smanjuje u slučaju smanjivanja broja pčela u košnici .

Maticu zovemo kraljicom pčela, ali kao i svaka kraljica ona se najprije mora izboriti za taj položaj. Nakon 17 dana od položenog jajeta mlada matica izlazi iz matičnjaka i njezin prvi zadatak je da pronađe ostale matičnjake u košnici i ubije matice u njima prije nego što se izlegu. Ukoliko u tome ne uspije dolazi do borbe matica u košnici dok ne ostane samo jedna. No to nije kraj još mora izletjeti iz košnice na oplodnju s trutovima i sretno se vratiti u košnicu. Kada matica počne polagati jaja u košnici postaje neosporna vladarica košnice. Uvijek je okružena pčelama pratiljama koje se brinu o svojoj kraljici, čiste ju hrane i štite od opasnosti. Njezin jedini zadatak postaje polaganje jaja o čemu i ovisi opstanak pčelinje zajednice.

Trut Postoji narodna izreka : " Lijen kao trut." Što nas navodi na zaključak da trutovi u košnici ne rade ništa. No je li to zaista tako?Trut je mužjak pčele i on ima važnu ulogu u životu pčelinje zajednice. Razvoj ličinke truta je najduži i traje 32 dana. Mladi trutovi izlaze iz ćelija saća koja su šira i veća nego kod pčela radilica, te je i on veći i deblji od ostalih pčela. Trutovi nisu sposobni da se sami hrane već ih hrane pčele, osim što ih hrane vode brigu o njima, čiste ih i paze, a kad postanu spolno zreli izlaze po prvi put iz košnice na tzv. orijentacijski let. Za lijepih toplih i sunčanih dana bez vjetra trutovi izlaze iz košnica i okupljaju se na jednom mjestu u zraku. Na to mjesto dolazi i matica na oplodnju, ali oplodit će ju samo najbrži od njih. Nakon oplodnje trut umire, a matica se vraća u košnicu. Postoji mišljenje da nakon što se oplođena matica vrati u svoju košnicu, pčele izbacuju sve ostale trutove iz košnice, jer im više nisu potrebni. Trut izvan košnice brzo umire jer nije sposoban da se sam hrani. No nije to baš uvijek tako. Hoće li pčele izbaciti trutove ili ne ovisi o tome kakva je situacija u pčelinjoj zajednici. Ako je godina loša i nema dovoljno hrane pčele se ponašaju vrlo racionalno i svi koji u zajednici nisu neophodni bit će izbačeni iz nje da bi ostali imali šanse za preživljavanje. U godinama kada paše i nektara ima dovoljno u košnici, te je zajednica jaka, trutovi ostaju u košnici cijele godine. Njihova je uloga tada održavanje topline zajednice, a smatram da njihovo prisustvo u košnici djeluje umirujuće na ostale pčele.

Radilica je ženka, ali njezini su jajnici zakržljali i nije sposobna za reprodukciju. Razvoj matice i pčele je do trećeg dana života ličinke isti. Pčele ličinke do trećeg dana hrane matičnom mliječi (koju smatramo visokovrijednom hranom), a nakon toga odrede 10 - 20 najbolje razvijenih ličinki koje će postati matice. Njih nastavljaju hraniti matičnom mliječi, dok ostale ličinke nadalje hrane nektarom i peludom. Nakon 10-tak dana zatvore poklopce saća sa leglom i nakon 21 dana od jajeta iz ćelije saća izlazi mlada pčela. Odmah po izlasku oko nje se okupljaju starije pčele i čiste ju i hrane. U košnici svaka pčela prema svojoj starosti obavlja određen posao, pa tako razlikujemo: pčele hraniteljice (0-3 dana starosti) - hrane mlade pčele i leglo pčele graditeljice (3-10 dana starosti) - grade saće (luče vosak i matičnu mliječ) pčele čistačice (10-15) čiste košnicu iznoseći trunje i mrtve ličinke ili pčele, te lepećući krilima na ulazu u košnicu ubacuju zrak u košnicu, čime u košnici stalno održavaju potrebnu temperaturu (oko 25 ° C) pčele stražarice (15-20 dana starosti) - čuvaju košnicu od neprijatelja pčele radilice ( 20 dana do kraja života) donose u košnicu nektar, pelud, propolis i vodu. Prema potrebi pčele preuzimaju određene poslove i prije tog roka.


Dodajte / ispravite
Tekst šalje:*

e-mail:*

Pčelar:*
dahobine